Teavitame teid, et see lehekülg kasutab küpsiseid. Klõpsake nupule Nõustun ja jätkake lehe kasutamist. Rohkem infot siin.

Mis on ökoloogiline pakend? I osa: Pakendite ümbertöötlemine

Mis on ökoloogiline pakend? I osa: Pakendite ümbertöötlemine

Iga päev saame küsimusi selle kohta, kas SUPERBOXI karbid on ökoloogilised ning kas ökoloogilistel karpidel on seda tõendav sertifikaat. Sageli otsivad kliendid spetsiaalselt taaskasutatud papist valmistatud pakendeid, arvates, et sellise pakendi kasutamine annab suurema panuse keskkonnasäästmisesse. Kahjuks ei pruugi see alati olla nii. Proovime seda kõike nüüd üksikasjalikult selgitada.

Milline pakend on ÖKOLOOGILINE?

Ökoloogiline pakend on mis tahes pakend, mida on lihtne ümber töödelda, mis on keskkonnale ja tarbijatele ohutu ning mis on valmistatud taaskasutatud materjalidest. Pange tähele, et see sõnastus kehtib kõikide pakenditüüpide kohta: paber, papp ja lainepapp, plast, metall, klaas, puit jne.

Räägime praegu lähemalt kahest tüübist – papist ja lainepapist pakenditest. Just nendest materjalidest on toodetud SUPERBOXI karbid.

Muide, SUPERBOX karbid on valmistatud Leedus, mis on samuti väga oluline, hinnates pakendi mõju keskkonnale. Kuid nüüd kõigest järjekorras.

PAKENDITE ÜMBERTÖÖTLEMINE

Kõigi (mitte ainult ökoloogiliste) pakendite üks olulisemaid aspekte on see, kuhu nad rändavad pärast seda, kui nad on täitnud oma funktsiooni ehk muutunud prügiks. Kuna papist ja lainepapist pakendid on toodetud paberist, saab (ja tuleks) neid sorteerida PABERIJÄÄTMETE konteineritesse. Arvestada tuleb aga sellega, et kuigi pakendid näevad visuaalselt välja nagu paber, ei tohi kõiki neid visata jäätmekonteinerisse, mille peal on silt PABER.

Pakend ei sobi ümbertöötlemiseks, kui see on kaetud õhukese plastkihiga (laminaadiga). Erinevat tüüpi ja omadustega matid ja läikivad laminaadid katavad pakendeid väljast just selleks, et need kaunimad välja näeksid ja jätaksid luksuslikuma mulje. Kuid sel viisil loodud ilu ei sobi kokku jätkusuutlikkusega, kuna plastikuga kaetud pappi ei saa ümber töödelda. 

Mõnikord kaetakse õhukese plastikuga ka pakendi sisemine pool, et muuta see rasva ja vedelike suhtes vastupidavamaks. Hea näide on Leedu šakotise koogi pakendis olev valge lainepapist alus. See on valge ainult seetõttu, et see on kaetud plastkilega, mis ei lase rasval imbuda pakendisse. Kui lainepapist alus ei oleks kaetud plastikust kaitsekilega, muutuks see imendunud rasva tõttu ebameeldivalt tumedaks.  

Kui hoolite loodusest, loobuge nii laminaadiga kaetud pakendite ostmisest kui ka tootmisest, sest see on kõige ehtsam keskkonnareostus!

Nüüd aga tagasi rasva juurde. Kui pakend ei ole kaetud õhukese plastikust kihiga, kuid seda kasutati toiduainete, sojavahaküünalde või sarnaste toodete pakkimiseks ja need on jätnud rasvaplekke, tuleks ka selline pakend visata olmejäätmete konteinerisse.

Rohkem teavet selle kohta, milliseid pakendeid võib visata PABERI konteinerisse, leiate siit.

Kuigi enamik sekundaarsete jäätmete kogujaid lubab PABERI konteineritesse visata lainepapist pakendeid, mis on kaetud tavalise plastikust kleeplindiga, tuleb need edaspidistes paberi ümbertöötlemise etappides eraldada füüsiliselt paberimassist. Tavaliselt tehakse seda, lahustades paberimassi vees ja eemaldades pinnale ulpima jäänud kleeplindid või selle tükid. Kahjuks on mõnikord pakendil nii palju kleeplinti, et see võib takistada taaskasutust. Samuti tuleb meeles pidada, et eraldamine taaskasutuse käigus on mehaaniline protsess, mille ajal materjalid lagunevad ja suurte kleeplinditükikeste küljest eralduvad mikroplastiosakesed, mida on keerulisem kokku koguda. Plastikust valmistatud kleeplinti saab kõige paremini asendada paberist kleeplindiga. Ökoloogiline oleks loobuda logodega kaunistatud plastikust kleeplintidest ja nende asemel kasutada lihtsalt logosid või muid karbile trükitud reklaamtekste.

Kaupluses SUPERBOX on iga toote puhul selgelt ära märgitud, kas pakendit saab sorteerida. 

Taaskasutatav papp-pakend

Suuremat osa paberipõhiseid pakendeid saab sorteerida, aga ka kompostida. Kui pakend on valmistatud papist või lainepapist, võib see laguneda looduses 180 päeva jooksul, jätmata mürgiseid aineid. Pole kahtlust, et selline pakend on tõesti ökoloogiline. Pakendite kompostimisest räägime juba järgmises artiklis.

Kogu sellel lehel avaldatud sisu on ettevõtte UAB SUPERBOX ainuomand. Veebilehe osaline ja/või täielik paljundamine ilma ettevõtte UAB SUPERBOX eelneva kirjaliku loata on rangelt keelatud.